1. Fyr med tørt og “rent” brænde
Du kan tjekke, om brændet er tørt, ved at slå to stykker brænde mod hinanden. Hvis lyden er høj og klar, er brændet tørt. Er brændet vådt, kommer der en dump lyd. Et tegn på, at brændet er ved at være tørt, er også, at det har små revner i enderne. Fugtigheden i brændet må højst være 18-20 pct. Det kan du måle med en fugtmåler. Brændet skal samtidig være “rent”, altså ikke trykimprægneret eller malet.
2. Lad lidt aske være i bunden
Ovnen brænder bedst, hvis der er lidt aske. Der må gerne ligge 2-3 cm aske i bunden af brændkammeret. Det isolerer, så ovnen hurtigere bliver varm. Hvis der ligger for meget aske, vil det dog blokere for lufttilførslen.
3. Opbevar brændet korrekt
Det skal placeres tørt, gerne med lys og luft og ingen direkte jordkontakt. Det må højst ligge i to rækker, så der kommer så meget lys og luft til som muligt.
4. Fyr ikke for ivrigt
Læg først flere brændestykker på, når der er gløder. Hvis du lægger mere brænde på før i for store portioner, vil det køle bålet ned og ødelægge den gode forbrændingsproces. Derfor skal du heller ikke “fyre over” om natten, hvor du nærmest fylder brændkammeret op. Det giver en dårlig forbrænding, sviner for meget og er hverken godt for miljø eller skorsten.
5. Vedligehold brændeovnen
Pakningerne skal være tætte, den ildfaste indmad skal være hel, spjæld og lufttilførsel skal virke, og overgangen mellem ovn og skorsten skal være fuldstændig tæt. Hvis fx dine pakninger ikke er helt tætte, eller de ildfaste plader er gået i stykker, kan du sagtens selv skifte både plader og pakninger.
6. Tag brændet ind i huset
Brændet skal tages ind, mindst to døgn før det skal brændes, hvis du opbevarer det udenfor. Så akklimatiseres det. Hvis du ikke gør det, kan den varme luft kondensere i træet, og det kan begynde at ose.
LÆS OGSÅ: Byg selv et brændeskur
7. Tjek skorstenens røg
Gå udenfor, og se, hvordan røgen, der stiger op af skorstenen, ser ud. Den skal være næsten usynlig og lugtfri. Hvis den ikke er det, må du finde ud af, hvad du gør forkert. Det kan fx være, at brændet ikke er tørt nok, eller at du har lukket for meget for lufttilførslen.
8. Sæt fuld knald på, når du tænder op
Det gælder om at skabe så høj en temperatur i brændeovnen så hurtigt som muligt. Det giver ren forbrænding med klare, gule flammer og ingen røg.
Åbn helt for lufttilførslen, så gasserne brændes af i stedet for at ryge op i skorstenen. Hvis du fyrer med for lidt luft, dannes der kulilte, som er farlig og mere forurenende end den CO₂, der dannes ved korrekt fyring.
Når der er godt gang i bålet, skal du skrue ned for lufttilførslen, så bålet ikke brænder for hurtigt. Der skal dog stadig være lidt luft ved lågen til afbrænding af gasserne, som opvarmer ovnen.
9. Tænd op fra oven
Når du skal tænde op, er det bedst at placere de større stykker brænde nederst og de mindre stykker øverst. Brug aldrig papir, når du tænder op. Det brænder dårligt, danner meget aske og forurener. Tænd i stedet op med optændingsblokke eller -poser.
Læs mere:
9 tips til brændeovnen Læs mere:
Hvor længe skal brænde tørre?Læs mere:
Genial brændeovn